Najpopularniejsze tematy:

Premium

Materiał dostępny tylko dla Subskrybentów

Nie masz subskrypcji? Dołącz do grona Subskrybentów i korzystaj bez ograniczeń!

Jesteś Subskrybentem? Zaloguj się

Premium

Subskrybenci wiedzą więcej!

Nie masz subskrypcji? Dołącz do grona Subskrybentów i korzystaj bez ograniczeń!

Wybierz wariant dopasowany do siebie!

Jesteś Subskrybentem? Zaloguj się

X
Następny artykuł dla ciebie
Wyświetl >>
Zrównoważona jakość kawy

Chcemy, aby każda filiżanka kawy Nespresso miała wartość dla społeczeństwa i dla środowiska, dlatego kilkanaście lat temu uruchomiliśmy program zrównoważonego rozwoju Nespresso AAA Sustainable Quality™.

Partnerem materiału jest Nespresso.

Jakość kawy nie jest kwestią przypadku, ale efektem wyborów, podejmowanych bez kompromisów. Prawdziwa, w pełni naturalna kawa, uprawiana i zbierana odpowiedzialnie, czyli z poszanowaniem potrzeb ludzi i środowiska, to jest to, na czym zależy firmie Nespresso przy realizacji programu zrównoważonego rozwoju Nespresso AAA Sustainable Quality™. To nasze długofalowe zobowiązanie, które podjęliśmy i realizujemy już od 14 lat. Dzięki programowi przyczyniamy się do polepszania warunków życia plantatorów i ich rodzin, a dzięki współpracy z nimi, ich pasji i zaangażowaniu otrzymujemy wyjątkową jakość ziaren kawy.

Program Nespresso AAA Sustainable Quality™ powstał w 2003 roku we współpracy ze światową organizacją Rainforest Alliance. Jest przykładem wyjątkowego, odpowiedzialnego podejścia do pozyskiwania kawy, przy jednoczesnej trosce o farmerów, ich rodziny, społeczności lokalne i środowisko. Fakt, że bezpośrednio z nimi pracujemy, daje Nespresso pewność, że nasze ziarno pochodzi z plantacji, gdzie przestrzegane są standardy pracy chroniące ludzi i środowisko.

Program AAA wspiera producentów rolnych w różnoraki sposób, między innymi poprzez inwestycje w infrastrukturę służącą produkcji kawy, wypłacanie bonusów za dostarczanie najwyższej jakości ziaren, wdrażanie dobrych praktyk rolniczych, udzielanie dofinansowania do plantacji czy zapewnianie farmerom szkoleń, które pomagają im optymalizować uprawę kawowców. W ramach programu stworzyliśmy jedyną w swoim rodzaju sieć ponad 350 agronomów, którzy pracują i mieszkają na terenach plantacji. To oni wspierają rolników we wdrażaniu standardów AAA przy uprawie i pozyskiwaniu kawy. Dzięki programowi otrzymujemy kawę najwyższej jakości, a rolnicy mają zapewnioną przyszłość, ponieważ plantacje są często rodzinnym przedsiębiorstwem, a dobrze prowadzone i rozwijane zachęcają młodych do pozostania na wsi i kontynuowania pracy swoich rodziców. Dziś obejmujemy programem ponad 70 tysięcy farmerów z 12 krajów i ta liczba stale rośnie.

Współpraca z Rainforest Alliance

Program AAA obejmuje zarówno zrównoważony rozwój, jak i kryteria jakości. Farmerzy, którzy współpracują z nami i spełniają nasze standardy, mogą też ubiegać się o certyfikat Rainforest Alliance. Wspieramy ich w tych staraniach, oferując narzędzia, które pozwalają im rozwijać kompetencje w zakresie zrównoważonego rozwoju, podnoszenia jakości i produktywności. Szacujemy, że ponad 40% pozyskiwanej przez nas kawy ma certyfikat Rainforest Alliance – informacja na ten temat znajduje się na opakowaniach naszych produktów. Wierzymy, że posługując się logo Rainforest Alliance, które jest rozpoznawalne wśród milionów ludzi na całym świecie, pozwalamy klientom lepiej zrozumieć znaczenie programu Nespresso AAA Sustainable Quality™. To logo jest również symbolem naszego głębokiego przekonania, że nie wszystko da się osiągnąć w pojedynkę; że tylko długotrwałe relacje partnerskie mogą przynieść dobre efekty wszystkim stronom programu: plantatorom, społecznościom lokalnym, środowisku oraz nam – firmie Nespresso, naszym partnerom i konsumentom.

Warto wspomnieć, że część stowarzyszonych z nami farmerów posiada też certyfikat Fairtrade (Fairtrade International i Fairtrade US). A wiele pozytywnych elementów systemu Fairtrade, w tym współpraca farmerów w ramach spółdzielni, bliskie relacje z nabywcami kawy, cena produktu pozwalająca na wdrażanie zasad sprawiedliwego handlu, jest równocześnie częścią programu AAA. Jednak my idziemy o krok dalej, bo dbamy o poprawę jakości środowiska i upraw. I pomimo wahań cen kawy w ostatnich latach, nadal płacimy plantatorom stawki przewyższające minimalną cenę wynikającą ze standardów Fairtrade. Płacimy nawet 30‑40% więcej, niż wynosi stawka rynkowa.

Program AAA na przykładzie Kolumbii

Po raz pierwszy w ramach globalnej kampanii objaśniającej program zrównoważonego rozwoju opowiadamy osobiste historie plantatorów kawy – Humberto, Estebana i Luisa z Kolumbii. To oni występują w naszych spotach reklamowych, a George Clooney, ambasador marki Nespresso, pełni rolę narratora. Farmerzy opowiadają, jaki wpływ na ich pracę i życie rodzinne, a także na społeczność miasteczka Jardin, ma Nespresso AAA Sustainable Quality™. Wybraliśmy to miejsce w Ameryce Południowej, by pokazać, jak dbamy o ludzi, z którymi współpracujemy, jak chronimy środowisko i budujemy wieloletnie relacje oparte na najlepszych praktykach pozyskiwania kawy.

W najnowszej kampanii pokazujemy współpracę z plantatorami na przykładzie nowo zbudowanego w Jardin spółdzielczego młyna wodnego, który powstał w ramach programu AAA. Ziarna kawy z poszczególnych plantacji trafiają właśnie do tego młyna i tam są myte, dzięki czemu mają lepszą jakość, a plantatorzy oszczędzają w okresie zbiorów około pięciu godzin dziennie. Ten czas mogą przeznaczyć na życie prywatne, bycie z bliskimi lub pracę na rzecz lokalnej społeczności. Młyn ma też dobry wpływ na środowisko. Nie tylko pozwala oszczędzać o 63% wodę wykorzystywaną do obróbki i mycia ziaren kawy, ale pracuje w obiegu zamkniętym, dzięki czemu można było przywrócić czystość rzece płynącej przez Jardin. Dziś mieszkańcy znów mogą z niej korzystać w celach rekreacyjnych czy do użytku domowego.

O ocenę skuteczności naszego programu zrównoważonego rozwoju poprosiliśmy CRECE (Centrum Regionalnych Studiów nad Przedsiębiorczością i Kawą – Centro de Estudios Regionales Cafeteros Y Empresariales) – niezależną firmę konsultingowo‑badawczą w Kolumbii. Przeprowadzone przez nich badania w latach 2009‑2012 wykazały, że program Nespresso AAA Sustainable Quality™ miał pozytywny wpływ na współpracujących z naszą firmą plantatorów. Mają oni lepsze warunki pracy w porównaniu z farmerami, którzy korzystają ze standardowego modelu upraw i zbiorów ziarna. Farmerzy klasy AAA w Kolumbii mieli o 22% lepsze warunki socjalne, o 52% osiągnęli lepsze warunki środowiskowe i o 41% lepsze warunki gospodarcze. Z kolei plantatorzy z Jardin, dzięki powstaniu spółdzielczego młyna wodnego, podwoili ilość pozyskiwanej kawy spełniającej nasze bardzo wysokie wymagania jakości. Dzięki temu ich przychody wzrosły o 17%.

Wybory, których dokonujemy

Wszystkie informacje o działaniach na rzecz zrównoważonego rozwoju Nespresso można znaleźć na stronie www.nespresso.com. Witryna jest ogromnym źródłem wiedzy na temat sposobów pozyskiwania kawy, jej jakości i rodzajów. Prezentujemy na niej również filmy z Humberto, Estebanem i Luisem – kolumbijskimi plantatorami, którzy opowiadają o młynie wodnym, jego wpływie na ich pracę i życie. Wyjaśniają, jak program AAA pomaga im w produkcji kawy o najwyższych jakościowo parametrach, oraz jak wiedza na temat uprawy kawowców, którą im przekazujemy, pozytywnie wpływa na rozwój ich plantacji i na ochronę środowiska.

Michał Proszewski

Dyrektor generalny Nespresso w Polsce.


Najpopularniejsze tematy