Najpopularniejsze tematy:

Premium

Materiał dostępny tylko dla Subskrybentów

Nie masz subskrypcji? Dołącz do grona Subskrybentów i korzystaj bez ograniczeń!

Jesteś Subskrybentem? Zaloguj się

Premium

Subskrybenci wiedzą więcej!

Nie masz subskrypcji? Dołącz do grona Subskrybentów i korzystaj bez ograniczeń!

Wybierz wariant dopasowany do siebie!

Jesteś Subskrybentem? Zaloguj się

X
Następny artykuł dla ciebie
Wyświetl >>
Grupa Żywiec obala 10 mitów branży piwnej

Statystyczny Polak wypił w zeszłym roku tyle samo piwa, co wody mineralnej – około 100 litrów. Nasycony rynek i spadające ceny piwa stawiają jednak przez producentami kluczowe wyzwania. Grupa Żywiec zdecydowała się na wdrożenie nowej strategii marketingowej, obalającej niektóre mity branży piwnej. Jaki rezultat przyniosła ta zmiana?

Do tej pory w branży dominował pogląd, że reaktywacja starej marki piwa powinna zakładać nową kampanię reklamową i nową etykietę – skierowaną do nowego konsumenta. Wbrew temu mitowi, Grupa Żywiec, w kwietniu 2015 r. wprowadziła na polski rynek piwo EB – po 12 latach nieobecności tej marki. Dzięki tej samej recepturze, etykiecie i reklamie, marka odniosła ogromny sukces sprzedażowy – udział wartościowy tego piwa w rynku osiągnął 1,5%. Jest to najlepszy wynik dla nowego produktu w kategorii w ciągu ostatnich lat.

W branży piwnej utarło się też przekonanie, że o dużych „narodowych” markach należy mówić poważnie. Jednak pozycjonowanie Żywca, jako marki męskiej i ikonicznej nie przyniosło rezultatów. Zdecydowano się więc odświeżyć „poważną” markę flagowego produktu, dzięki kampanii reklamowej angażującej odbiorcę chwytliwym hasłem „Chce się Ż”. Nowa kampania, stawiająca na dystans i poczucie humoru, bardzo szybko zyskała wśród konsumentów piwa dużą rzeszę wielbicieli.

Według kolejnego mitu, duże firmy w branży piwnej nie mogą czerpać zysków z rosnącej popularności piw rzemieślniczych. Jest to domena wyłącznie małych, lokalnych browarów. Grupa Żywiec obaliła ten mit, dodając do obecnego w ofercie Portera również inne rodzaje piwa, tradycyjnie ważone w żywieckim browarze. Odświeżono stare receptury i wprowadzono nowe warianty smakowe. Od 2014 roku, poza Porterem, na rynku obecne są piwa: Białe, Bock, Marcowe, APA i Saison.

W ubiegłym roku co czwarta złotówka wydana na specjalności piwne w Polsce została wydana na specjalności marki Żywiec i to dało nam zdecydowaną pozycję lidera w ubiegłym sezonie – przekonuje Małgorzata Lubelska, członek zarządu i dyrektor marketingu Grupy Żywiec.

Grupa Żywiec skutecznie zidentyfikowała, a następnie obaliła dziesięć mitów branży piwnej. Dzięki zrewolucjonizowaniu swojej strategii marketingowej, firma utrwaliła świadomość swoich marek wśród konsumentów, co przełożyło się na znaczny wzrost sprzedaży i zysków.

Przykład nowej strategii marketingowej Grupy Żywiec może stanowić inspirację dla firm z różnych branż. Pokazuje on, że zburzenie zastanej na rynku konwencji potrafi odmienić niekorzystną sytuację i wygenerować nową wartość.

Zapraszamy do obejrzenia wywiadu i do lektury artykułu na łamach HBRP

PRZECZYTAJ TAKŻE: Czy opłaca się działać wbrew trendom »

Jak wygrywać, łamiąc reguły, nawyki i stereotypy 

Małgorzata Lubelska PL, Paweł Kubisiak PL

Trzy główne firmy branży piwowarskiej stoją przed poważnym wyzwaniami. Grupa Żywiec postanowiła poradzić sobie z nimi nową strategią marketingową, obalającą branżowe niektóre.

Małgorzata Lubelska

Członek zarządu i dyrektor marketingu Grupy Żywiec.

Paweł Kubisiak

Redaktor naczelny "MIT Sloan Management Review Polska"


Najpopularniejsze tematy